Wat doe ik?

Het geven van privélessen aan hond & eigenaar, het begeleiden van hond & eigenaar bij gedragsproblemen en/of begeleiding in herplaats-situaties. Ook voor begeleiding na een incident hond – hond en/of hond – mens wordt HHC ingeschakeld. Bij ernstige gedragsproblemen, spar ik met een ervaren en gediplomeerde gedragstherapeut.

Dat is in het kort wat Haanappel Honden Coaching (HHC) doet. Maar wat betekent dat in de praktijk? De combinatie hond – eigenaar in zijn geheel staat centraal, evenals de individuele behoefte en wat raadzaam/haalbaar is in de dagelijkse omgeving. HHC legt zich met name toe op de Molossers, Bull- en Terriërs en grote kuddebewakers.

Vaak zijn de privélessen een logisch gevolg van begeleiding bij een gedragsprobleem, maar dat hoeft natuurlijk niet. Puppy- en puberlessen behoren ook tot de mogelijkheden, maar alleen indien een reguliere en erkende hondenschool geen toegang geeft. Helaas is dat laatste namelijk nog altijd het geval bij bepaalde rassen, maar ook die rassen zijn meer dan van harte welkom bij HHC.

Alle privélessen en/of begeleiding vinden plaats in de eigen thuisomgeving. Dit is niet alleen rustiger voor de hond & eigenaar, maar heeft ook als groot voordeel dat er dagdagelijkse gebeurtenissen voorbij komen en mee geoefend kan worden. Indien nodig kan er op een andere locatie afgesproken worden.

Dit zijn mijn pijlers:

  • Veiligheid en welzijn
  • Wederzijds vertrouwen en wederzijds respect
  • Werken vanuit aandacht
  • Belonen van gewenst gedrag en ombuigen van ongewenst gedrag
  • Iets anders/nieuws aanleren i.p.v. iets afleren
  • Gebaseerd op de nieuwste inzichten en wetenschappelijk bewezen methodieken

Waarvoor kun je bij mij terecht?

Privéles

Een privéles kan van alles zijn, bijvoorbeeld het correct aanleren van een “Zit”, een “Af”, maar ook het “Hier komen”, een “Kijk eens” of een “Touch”. Afhankelijk van de leersnelheid van hond & eigenaar wordt gekeken naar het tempo van de les(sen) en de invulling ervan. Indien het een privéles is als gevolg van begeleiding bij een gedragsprobleem, wordt er nog meer op maat gewerkt.

Sessie begeleiding

Indien ik word gevraagd bij een gedragsprobleem, is deze manier van begeleiding de meest voorkomende. Hierin gaan we, na een uitgebreid gesprek, samen op zoek naar de onderliggende emotie en motivatie van de hond alsmede de eigenaar. Dit zijn intensieve sessies, waarbij een totaalbeeld gevormd wordt en samen met de eigenaar naar een passende oplossing wordt toegewerkt.

Een begeleidingssessie komt ook voor tijdens een herplaatsingstraject. Afhankelijk van de fase waarin het traject zich bevindt, bijvoorbeeld tijdens de 1e, 2e of wellicht zelfs 3e kennismaking, begeleid ik de potentiële nieuwe eigenaar en/of de huidige eigenaar.

Sessie gedrag

Een gedragssessie komt voor wanneer ik word gevraagd om te helpen bij een ernstig gedragsprobleem, waarbij er al veel is geprobeerd. Ook hier gaan we, na een uitgebreid gesprek, samen op zoek naar de onderliggende emotie en motivatie van de hond als de eigenaar. Dit zijn echt intensieve sessies, waarbij een totaalbeeld gevormd wordt en samen met de eigenaar naar een passende oplossing wordt gewerkt. Mocht blijken dat het noodzakelijk is om naar een ervaren en gediplomeerde gedragstherapeut met kennis van het ras door te verwijzen, dan zal ik dat tijdig aangeven.